Monday, April 7, 2014

Kom in de kas

Wow, afgelopen zaterdag eindelijk eens naar Kom in de kas geweest in ons dorp. Echt leuk om al die enthousiaste telers en toeleveranciers te zien en te spreken.

Bestuiving gaat tegenwoordig veel met hommels. Er wordt een koningin in een kastje gezet door de kweker. Daar gaat wat suikerwater bij en de koningin gaat bolletjes maken waarin een larve kan groeien. De hoeveelheid voedsel die de larve krijgt bepaalt de uiteindelijke grootte van de hommel. Vroeg in het seizoen (als er nog niet zoveel voedsel is) zijn de hommels kleiner.
De koningin in het kastje was echt enorm. 2x zo groot als een grote hommel.
Bij circa 80 hommels is de kolonie klaar en kunnen ze ingezet worden voor de bestuiving.
De hommels lopen door het gewenste stuifmeel, zie dit filmpje, en daarna vliegen ze van bloem naar bloem in de kas.

Ik overwoog zelfs een hommelkastje te kopen bij www.koppert.nl (in de buurt) of biobest.be (de vertegenwoordiger daarvan maakte ons enthousiast). Toch maar niet. We hebben al kippen in onze Vinextuin. En een insectenhotel.

Bestrijdingsmiddelen worden steeds minder gebruikt. Lieveheersbeestjes worden ingezet tegen de luizen. Kevers tegen slakken. Roofmijten tegen spint. We hebben al 10 verschillende friemelbeestjes gezien onder de microscoop. Deze bedrijfstak is enorm innovatief. En ook te vinden binnen onze gemeente (daarom waren ze misschien oververtegenwoordigd?).

Verder zagen we nog een voorstelling met CO2 van Madscience. Kregen we stekjes en zaadjes. Kochten we biologische aardbeien en een ananasplant bij de Bromeliakweker. Aten we een broodje voor het goede doel. Keurden we tomaten. Proefden we paprika. Deden dochters en vriendinnetje mee aan prijsvragen (Wat is de mooiste orchidee? Hoeveel hommels zitten er in 1 kast?) en at ik 4 verrukkelijke oranje mini-paprika-ijsjes. Omdat de meiden het ijsje niet lustten.


Dit stukje was voor www.kijkenietkope.nl bedoeld. Maar ja bumblebees hè?

Update 9 april:
Betrapt op het aannemen van een gratis ijsje!

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.