Thursday, September 19, 2013

Vertaler gezocht

Ik heb moeite met vreemde talen. Hussel alles door elkaar. Kan niet schakelen van de ene naar de andere taal. Ik lees zelden in het Engels en als ik het al doe, dan altijd met Google vertalen. Schrijven in het Engels daar ontkom ik niet aan met 2 buitenlandse ateliers. Maar dan houd ik het kort, en heb ik het woordenboek ernaast.
In de game komt weinig tekst. En de teksten zijn zo simpel dat dat nog wel lukte. Met een beetje hulp.

Bus Lidl bloemzaad in mijn tuin
Maar nu.
Ik wil een informatief stukje over bijtjes in het wachtschermpje zetten. Het wachtschermpje verschijnt als je de game opstart. Dat duurt altijd een paar seconden.
Bij het spel Dots denk ik dan altijd dat de iPhone uitvalt (zwart scherm). En bij Ruzzle dat die hangt (stilstaand logo).
Dat was een tip van de programmeur. Die stelde een filmpje voor o.i.d. tijdens het opstarten. Vind ik zo leuk bij manageflitter, dat ie tegen je lijkt te praten als je aan het wachten bent.
Dus nu zoek ik iemand die onderstaand stukje wil vertalen.... #gratis -> ehhh voor het goede doel. Om mensen bewust te maken van de problemen die de bijensterfte met zich meebrengt. Meest praktische is omdat via reacties te doen? Mailen mag ook.
Onjuistheden hoor ik uiteraard graag! Ik heb 2 imkers gesproken en enkele krantenartikelen geraadpleegd voor onderstaand verhaal.

PS kopieer het geschrevene voordat je plaatst, het reactieformulier wil nogal eens bokken (ook al staat de letterverificatie uit).

"Bijen verzamelen honing. Om de honing te verzamelen vliegen ze van bloem naar bloem en zorgen zo voor bestuiving van deze bloemen. Zodat de bloemen kunnen uitgroeien tot vruchten. Meer dan driekwart van de planten wereldwijd is afhankelijk van bestuivende insecten.

Imkers melden al jarenlang een veel hogere bijensterfte dan gebruikelijk. Er zijn al plaatsen in de wereld waar te weinig bijen zijn om de gebruikelijke teelt van voedsel voort te zetten.

De volgende 3 factoren lijken de boosdoeners van de bijensterfte:
1. Het gebruik van insecticiden.
Kan de bij direct doden. Mierengif zal niet dodelijk zijn voor een bij. Maar zorgt wel voor verzwakking waardoor de bij eerder zal sterven.
2. Ziekten.
Door het gebruik van (schimmel)bestrijdingsmiddelen ontstaan er resistentere schimmels en andere ziekteverwekkers die meer vat hebben op de bij. De varroamijt en nosema zijn in deze berucht.
3. Minder diversiteit.
Monocultuur, maaien voor de bloei en bestrating hebben gezorgd voor minder bloemen. Minder in aantal, en minder in diversiteit.

Help de bij! Gebruik geen gif in je tuin. Zaai bloemen in je tuin. Zaai bloemen in bermen. Zaai bloemen op braakliggende stukjes. Zaai bloemen overal."